Werkwijze
Mijn werkwijze ziet er als volgt uit:
- Een vrijblijvend kennismakingsgesprek (maximaal 30 minuten)
Vertrouwen in mij en mijn werkwijze begint met persoonlijk contact. Deze kennismaking kan, indien gewenst, ook telefonisch of online. Op basis van deze eerste kennismaking en eerste intake bepalen we of we samen verder gaan. - (verdiepende) Intake (maximaal 60 minuten)
Tijdens deze verdiepende intake proberen we de vraag en het doel helder te krijgen. Vervolgens maak ik een plan van aanpak. - Plan van aanpak maken
Op basis van de kennismaking en de verdiepende intake maak ik een plan van aanpak waarin de doelstelling en methodiek staan beschreven. Dit gebruiken we als leidraad. Als we merken dat het nodig is, kunnen we het plan tijdens het proces bijstellen. - Begeleiding en evaluatie *
Tijdens de sessies werken we aan de doelen die we samen hebben bepaald. Daarvoor gebruik ik de volgende methoden:Ruimte om je gevoelens en emoties te onderzoeken. Samen onderzoeken wij de gevoelens die er zijn. Zonder oordeel en met een open blik luister ik naar je verhaal. Er is alle ruimte en gelegenheid om te voelen wat er is. Hiermee komt er ruimte om het verlies aan te kunnen kijken. Om zo zelf stapje voor stapje het verlies te verweven in het leven en anders leren vast te houden. Verlies draag je altijd met je mee.
Uit je hoofd naar je hart. Door bijvoorbeeld muziek, verhalen en andere, (creatieve) oefeningen spreek ik je onderbewuste aan, zodat er meer balans komt tussen wat in je onderbewuste en bewuste speelt.
Lichaamswerk. Met lichaamsgerichte oefeningen kom je (weer) in contact met je gevoel en je lijf, zodat er ruimte komt voor plezier en beweging naast je gevoelens van rouw en verlies.
Praktische ondersteuning. Ik geef je praktische tips en adviezen over hoe je je weg kan vinden in het omgaan met de gevoelens van verlies en rouw. Bijvoorbeeld in de omgang met kinderen, de wirwar aan emoties en de omgeving, en wat je verder aan praktische vragen hebt. Elke sessie duurt 60 minuten. Regelmatig evalueren we of we op de goede weg zitten en we de gestelde doelen bereiken.
- Afsluiting
Tijdens de afsluiting staan we stil bij wat we samen hebben bereikt. Ook evalueren we het proces. Het is belangrijk voor kinderen, jongeren en/of hun omgeving dat de ondersteuning expliciet wordt afgesloten.
*De sessies vinden in principe plaats in mijn praktijk. Ik bied ook begeleiding aan huis of op locatie (bijvoorbeeld in het ziekenhuis of op school). Dit brengt kosten voor de reistijd met zich mee. Indien van toepassing zal ik daar een passend voorstel voor doen.
Indien bij de aanmelding van jeugdigen sprake is van gescheiden ouders die beiden ouderlijk gezag hebben, is het verplicht dat beide ouders toestemming geven voor de behandeling.
Neem contact op met Agmar Butcher van Kei-JIJ voor meer informatie.
Meer vormen van begeleiding
Tool ‘Samen krachtig op pad’
De tool ‘Samen krachtig op pad’ is een door mij speciaal ontworpen spel voor kinderen en volwassenen, die met ziekte in het gezin te maken hebben. Tijdens het spelen van het spel krijg je op speelse wijze verschillende (creatieve) opdrachten en vragen, bijvoorbeeld over gevoelens, gedachten of herinneringen, die je helpen om in gesprek te gaan over wat je meemaakt. Dit spel kan alleen onder begeleiding van een therapeut of hulpverlener gespeeld worden en is te koop voor hulpverleners.
Wil je de tool bestellen of meer informatie? Kijk dan op www.samenkrachtigoppad.nl
(Landelijk) lotgenotenprogramma voor kinderen en ouders: KASAM
Kasam is er voor kinderen van wie een van de ouders kanker heeft. Zowel tijdens de periode van diagnose, behandeling als stabilisatie. Het lotgenotenprogramma wil kinderen een veilige plek geven waar het samen met andere kinderen zijn/haar veerkracht verder kan ontwikkelen. De kinderen leren tijdens de bijeenkomsten van en met elkaar. Ouder(s) worden uitgenodigd om twee keer aan te sluiten, mee te doen en samen even tijd te maken voor elkaar en het feit dat kanker jullie gezin is binnengekomen. In een veilige omgeving sta je samen stil bij wat er is, om vervolgens met de handvatten en tips die je hieruit meeneemt op een veerkrachtige manier samen verder te gaan. Ik werk daarbij samen met Toon Hermans Huis in Arnhem.
Neem contact op voor meer informatie.
Rouw- en verliesgroep
Kinderen en jongeren leren veel van elkaar en hebben soms de behoefte om (h)erkenning bij anderen te vinden. Met een collega begeleid ik gespreksgroepen voor kinderen en jongeren die te maken hebben met ziekte binnen het gezin of kinderen en jongeren die een dierbare hebben verloren.
Neem contact op voor meer informatie.
Speltherapie
Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen, waarbij spel als middel gebruikt wordt om een kind (en zijn emoties) te begrijpen en te ondersteunen. Spel geeft het kind de gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. En biedt het kind ook de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen, waardoor het kind emotioneel en cognitief nieuwe inzichten kan verwerven. Zo kan ik een kind ondersteunen zijn eigen kracht en kwaliteiten te vinden en krachtig op pad te gaan. Spel is de taal van het kind.
Neem contact op voor meer informatie.
Scholing en workshops op maat
Voor professionals, zoals leerkrachten, pedagogisch medewerkers en (medische) hulpverleners, verzorg ik workshops over de omgang met ziekte, sterven en/of rouw bij kinderen en jongeren.
Neem contact op voor meer informatie.